Vaccination i Göteborg

Det finns allmänt sett tre typer av vaccin som du kan ta för att förhindra att du drabbas av sjukdomar eller åkommor. Den vanligaste varianten av vaccin är förmodligen den som du kan ta för att förhindra att drabbas av säsongsinfluensa. Att ta vaccination mot influensa är en billig försäkring. Du betalar bara några hundralappar för att undvika att bli sjuk i en vecka eller mer. För det andra kan du vaccinera dig mot ett antal sjukdomar och åkommor som är vanliga i andra länder. Reser du till ett främmande land utanför Europa kan det till exempel vara bra att ta en vaccination mot Hepatit A och B (gulsot). Ska du tillbringa en längre tid utomlands kan även andra vaccin vara att rekommendera. För det tredje kan du ta vaccin mot sjukdomar och åkommor som du kan drabbas av i Sverige (förutom influensan). Det handlar till exempel om vaccination mot livmoderhalscancer (vaccinet Gardasil/Cervarix) och TBE.

Om du bor i ”Sveriges framsida”, Göteborg, kan du gå till en vanlig vårdcentral eller till en specialistmottagning om du vill vaccinera dig. Om det är vaccination Göteborg mot influensa du är intresserad av spelar det egentligen ingen roll vilken aktör du vänder dig till. Du får bra service oavsett du om vänder dig till din lokala vårdcentral eller bokar tid på en specialiserad vaccinationsmottagning. För mer specifika behov av vaccination bör du dock gå till en vaccinationsmottagning. Personalen där är nämligen utbildad i alla former av vaccin och vet precis vilket vaccin du ska ta.

Om du är osäker på vilka sjukdomar du är vaccinerad mot kan du med fördel vända dig till en specialiserad vaccinationsmottagning. På mottagningen får du information och rådgivning kring exempelvis stelkramp, difteri, kikhosta och polio och kan givetvis även vaccinera dig mot dessa sjukdomar.

Om du ska resa utomlands bör du kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning minst sex veckor innan din resa. Det är nämligen så att vissa vaccin måste tas i god tid före avresan. Om du väljer att besöka en vaccinationsmottagning för vaccination Göteborg kan du räkna med att få ett vaccinationsprogram som är individuellt anpassat efter dina unika förutsättningar. Går du till en vårdcentral kan du få en liknande service som hos en vaccinationsmottagning, men det är inte säkert att vårdpersonalen är helt uppdaterad kring exempelvis det aktuella läget när det gäller sjukdomar och epidemier i det land till vilket du ska resa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *