Dukoral

Kolera är en smittsam och allvarlig tarmsjukdom som orsakas av bakterien Vibrio cholerae. Infektionen resulterar i att tarmens celler börjar utsöndra elektrolyter, vilket gör att vatten lämnar tarmen okontrollerat. Denna sjukdom kan på bara några få timmar eller dagar leda till våldsamma diarréer och i värsta fall döden.

Det allvarligaste med kolera är den stora vätskeförlusten som uppstår på kort tid och som utan behandling kan leda till döden inom ett dygn efter sjukdomens utbrott. Då kunskap om sjukdomen är liten i utvecklingsländer är det därför många som avlider i den och ska man resa till något av dessa länder är det därför viktigt att vaccinera sig mot sjukdomen innan. Virusspridningen sker genom smittat vatten och bakterien har möjlighet att överleva länge i kallt vatten.

Dukoral är ett oralt vaccin mot magsjuka och som stimulerar immunförsvaret i tarmen. Vaccinet kan du själv köpa på närmaste apotek och grundvaccinationen för vuxna är två doser, dessa ska ske med 1 till 6 veckors mellanrum. Barn mellan 2 till 6 år ska vaccineras tre gånger med, likt de vuxna, 1 till 6 veckors mellanrum.

Vill du ha förlängt skydd mot kolera och det har gått mindre än två år sedan du tog Dukoral förra gången räcker det med en dos för att förlänga skyddet. Har mer än två år gått krävs en ny grundvaccination för att du ska bli skyddad igen.

Vuxna och barn från 2 år ålder och uppåt kan vaccineras mot kolera.